Dostavljanje statističkih podataka o imovini Narodnoj banci Srbije

Bez autora
Oct 31 2012

Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković je na osnovu Zakona o NBS, protekle nedelje, donela Odluku o dostavljanju NBS statističkih podataka o imovini i obavezama davalaca finansijskog lizinga. Naime ovom odlukom propisuju se vrste statističkih podataka o imovini i obavezama koje je davalac finansijskog lizinga dužan da evidentira i obrađuje, kao i da ih dostavlja NBS.U obavezi je da evidentira i obradi podatke o stanju i promenama vrednosti svoje imovine i obaveza, u aktivi i pasivi i prema sektorima, kao i prema ročnosti i valuti.

Dostavljanje NBS statističkih podataka o imoviniGuverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković je na osnovu Zakona o NBS, protekle nedelje, donela Odluku o dostavljanju NBS statističkih podataka o imovini i obavezama davalaca finansijskog lizinga.

Naime ovom odlukom propisuju se vrste statističkih podataka o imovini i obavezama koje je davalac finansijskog lizinga dužan da evidentira i obrađuje, kao i da ih dostavlja NBS. U obavezi je da evidentira i obradi podatke o stanju i promenama vrednosti svoje imovine i obaveza, u aktivi i pasivi i prema sektorima, kao i prema ročnosti i valuti.

Davalac finansijskog lizinga je obavezan da za svaku hartiju od vrednosti koja se na kraju izveštajnog perioda nalazi u njegovoj aktivi, evidentira i obradi podatke o ISIN broju, matičnom broju i nazivu njenog izdavaoca i o njegovoj sektorskoj pripadnosti, o ročnosti, valuti, stanju i ostalim promenama vrednosti, kao i o ukupnom broju komada hartija od vrednosti koje imaju isti ISIN broj.

Bitno je istaći da je u obavezi da, posebno evidentira i obradi podatke o potraživanjima po osnovu finansijskog lizinga i kredita datih sektoru stanovništva, po namenama.

Izveštaje iz ove odluke dostavlja NBS tačno i potpuno, u elektronskoj formi, i to:

  1. izveštaje za prvo tromesečje – najkasnije 30. aprila tekuće godine;
  2. izveštaje za drugo tromesečje – najkasnije 31. jula tekuće godine;
  3. izveštaje za treće tromesečje – najkasnije 31. oktobra tekuće godine;
  4. izveštaje za četvrto tromesečje – najkasnije 5. marta naredne godine.

NBS na svojoj Internet stranici objavljuje za davaoce finansijskog lizinga instrukciju o načinu izrade izveštaja.a podatke koje davalac finansijskog lizinga dostavi u skladu sa ovom odlukom, NBS može objavljivati kao zbirne podatke i koristiti ih za izradu različitih statističkih izveštaja i analiza, a može ih dostavljati i trećim licima u zemlji i inostranstvu, u skladu s propisima i preuzetim obavezama o statističkom izveštavanju.

Davalac finansijskog lizinga će izveštaje iz ove odluke prvi put dostaviti za četvrto tromesečje 2012. godine, i to najkasnije 5. marta 2013. godine.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, tačnije 3.novembra 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik